19.2.12

We Are All Greeks Now

Με κεντρικό σύνθημα "Είμαστε όλοι Ελληνες" έγιναν διαδηλώσεις υπέρ της Ελλάδας σε πλατείες, έξω από ελληνικές πρεσβείες και προξενεία σε περίπου 20 πόλεις του κόσμου. Χιλιάδες άτομα όλων των ηλικιών, ακόμη και οικογένειες με παιδιά, πλημμύρισαν τις πλατείες φωνάζοντας συνθήματα συμπαράστασης προς την Ελλάδα.

Στο Παρίσι, στην πλατεία Τροκαντερό, γνωστή ως πλατεία των "Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων", συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 2.000 πολίτες, μεταξύ αυτών και ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς. Ακολούθησε πορεία προς την ελληνική πρεσβεία, το κτίριο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που γειτνιάζουν στη λεωφόρο Ιενά.
Στο Λονδίνο, παρά τη βροχή, περίπου 400 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την ελληνική πρεσβεία. Στη συνεχεία έκαναν μικρή πορεία και ανανέωσαν το ραντεβού τους για το επόμενο Σάββατο.
Πλακάτ που κρατάει Γερμανίδα
Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν ακόμη και στη Γερμανία. Στο Βερολίνο, όπου ήταν και η μαζικότερη,  δεκάδες Γερμανοί και 'Ελληνες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Wittenberg, έξω από το ελληνικό Προξενείο, προκειμένου να διακηρύξουν τη συμπαράστασή τους στον ελληνικό λαό, που πλήττεται από τα μέτρα λιτότητας.Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ακούστηκαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και συνθήματα όπως "Διεθνής Αλληλεγγύη", ενώ διαβάστηκαν μηνύματα συμπαράστασης.
Συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τους Έλληνες έγινε χθες το βράδυ και στην περιοχή της Γουόλ Στριτ, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν επίσης σε Βαρκελώνη, Άμστερνταμ, Στοκχόλμη, Κοπεγχάγη, Βρυξέλλες, Δουβλίνο, Κολωνία, Λισσαβόνα αλλά και Λευκωσία. 

Η πρωτοβουλία αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό ξεκίνησε στη Γαλλία, όταν πολίτες ζήτησαν την ελληνική υπηκοότητα από την ελληνική πρεσβεία με το σύνθημα «Είμαι κι εγώ Έλληνας». Στον διαδικτυακό τόπο «jesuisgrec.blogspot.com» Ευρωπαίοι υπογράφουν κείμενο αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και ζητούν την ελληνική υπηκοότητα, θέλοντας να δηλώσουν με αυτόν τον τρόπο τη συμπαράστασή τους στον ελληνικό λαό που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση.


No comments:

Post a Comment